Počela grant šema u okviru programa Podrška EU inkluziji Roma

7. Oktobar 2019.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) na svečanoj ceremoniji dodelili su 36 ugovora gradovima i opštinama koji su dobili grantove u okviru Komponente 2 Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“. Ukupna vrednost Grant šeme je dva miliona evra, vrednost grantova od 40 do 60 hiljada evra, a trajanje projekata od 9 do 15 meseci. Program realizuje SKGO, a finansira Evropska unija.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov izjavio je da je Srbija nacionalni okvir za inkluziju Roma omogućila usvajanjem Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2016. do 2025. godine.

„Ove godine smo u okviru ovog projekta EU već opremili 30 timova za socijalnu inkluziju Roma, a sada će oni moći da i operativno sprovode planirano“, rekao je Aleksov. Ukazao je i da je udeo Roma u ukupnom broju nezaposlenih u Srbiji dvostruko veći od njihovog udela u broju stanovnika, pa se broj Roma evidentiranih kod nacionalne službe za zapošljavanje kreće već nekoliko godina oko 25.000, što, kako je dodao, znači da je potrebna dodatna motivacija mladih iz ove populacije da aktivnije traže posao na legalnom tržištu rada.

„Ipak, ohrabruje lagani, ali konstantni porast broja Roma koji se zapošljavaju svake godine, a koji je prešao broj od 5.000 godišnje“, naveo je Aleksov. On je naglasio da država želi da promeni sliku Roma kao sakupljača sekundarnih sirovina, kao i da suzbije autostigmu kod mladih Roma.

„Radimo na izmenama Zakona o zabrani diskriminacije, koja će biti usvojena do kraja godine, a Romi će imati svoje mesto i u novoj strategiji prevencije i zaštite od diskriminacije, čija je izrada u toku", rekao je Aleksov.

Šef sektora za saradnju delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom istakao je da su reforme u EU u velikoj meri lokalne reforme, koje se odnose na obrazovanje, zdravstvo, zaštitu životne sredine, zaštitu manjina i inkluziju, navodeći i da je integracija Roma jedan od prioriteta u programima EU.

Engstrom je kazao da je novac iz projekta investiran i u osnivanje zajedničkih mobilnih timova za inkluziju Roma koji su sastavljeni od pet članova koji se bave problemom inkluzije Roma na lokalnom nivou, a u njihovom sastavu su opštinski romski koordinatori, pedagoški asistenti, zdravstveni medijatori, kao i predstavnici centara za socijalni rad i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić istakao je da je da su projekti, koji će se realizovati u 36 lokalnih samouprava, od izuzetnog značaja za romsku zajednicu, jer su fokusirani na one oblasti u kojima je potrebno ostvariti najveći napredak - zapošljavanje i antidiskriminaciju. Pozvao je predstavnike lokalnih samouprava da u realizaciji projekata iskoriste potencijale romske zajednice, odnosno lokalnih romskih organizacija, pedagoških asistenata, zdravstvenih medijatora, koordinatora za romsko pitanje, odnosno njihovo iskustvo, poznavanje terena i krajnjih korisnika pomoći.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić kazao je da je važno što će se kroz ovu donaciju ojačati mobilni timovi za inkluziju Roma u lokalnim samoupravama. On je naveo da je za sprovođenje ovih projekata obezbeđena i politička podrška u svim lokalnim samoupravama formiranjem koordinacionih tela, što će omogućiti nesmetani rad na terenu.

„Na taj način smo obezbedili da budućnost romske populacije u tim lokalnim samoupravama postane bolja, izvesnija i da postoji jasan put na koji način može da se dođe do novog zapošljavanja romske populacije i da ona dobije sve što i drugi građani Srbije", kazao je Staničić.

Grant šema podržava projekte koji imaju za cilj jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mera u oblasti zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije.

U okviru Partije 1: Inicijativa za aktivno zapošljavanje romskog stanovništva, predviđena sredstava u iznosu od 1,4 miliona evra za zapošljavanje romskog stanovništva dodeljena su sledećim lokalnim samoupravama: Zemun, Stari grad, Odžaci, Bač, Vranje, Novi Sad, Smederevo, Vladičin Han, Požarevac, Niš, Novi Pazar, Veliko Gradište, Vršac, Opovo, Novi Beograd, Valjevo, Vrnjačka Banja, Apatin, Bela Palanka, Požega, Crveni Krst - Niš, Kraljevo, Zvezdara i Žabalj.

U okviru Partije 2: Borba protiv diskriminacije i promovisanje ravnopravnosti romskog stanovništva, predviđena sredstva u iznosu od  600 000 evra za projekte koji podržavaju borbu protiv diskriminacije i  unapređuju ravnopravnost romskog stanovništva dodeljena su sledećim lokalnim samoupravama: Pirot, Kragujevac, Koceljeva, Prokuplje, Šabac, Bor, Doljevac, Bačka Palanka, Novi Sad, Lebane, Smederevska Palanka i Subotica.